Annorlunda inlägg

Tjena!

Eftersom att det inte blir så mycket aktivitet här när det inte är någon tävlingssäsong tänkte jag därför dela med mig av lite av andra tankar som rör både livet och sporten.

Jag lyssnade nyligen på Janne Anderssons sommarprat och blev verkligen inspirerad av det jag hörde. Rekommenderar alla att lyssna på det.

I detta inlägg ska jag skrev lite om vad idrott är för mig och hur jag tror att det påverkar folk. Det kommer vara mer text än vanligt men det kanske är någon av er som uppkastar detta med.

Vad är idrott för mig?

Janne nämnde i sin podd att det finaste man kan göra mot sin motståndare är att göra sitt allra bästa. Jag tycker att det säger så mycket om Janne och att man med dem få orden vet hur han kommer att driva vårt fotbollslandslag.

Jag skulle vilja säga att Idrott är en fantastiskt lärare och om du ser det på rätt sätt kommer den att lära dig allt du behöver veta om livet. Det är inget man tänker på när man är mitt uppe i det. Jag stod inte på golfbanan och tänkte att detta kommer jag ha nytta av längre fram. Det är först nu jag börjar inse att sakerna jag lärt mig via de idrotter jag utövat faktiskt speglar in sig i livet också. Som Janne säger, “sitt allra bästa”. Livet handlar om att ge allt i allt. Dvs jobbar du, så gör du det till hundra procent. Är det motionsdags så ger du även där allt du har. Detta kan låta väldigt allvarligt men då kommer vändningen. Ska du ha kul? Då gör du även det till hundra procent.

Den kanske största lärdomen jag har fått av golfen är att, “du får vad du ger”. Golf som sport är ett nålsöga. Ena dagen är du stämmer allt och du har känslan av att inget kan stoppa dig. Nästa dag undrar du om du någonsin har hållt i en golfklubba tidigare. Vad jag vill komma till är att detta speglar livet ganska bra. Alla människor har demoner har jag förstått. Man vet ju inte vad en annan person bär inom sig. Det kan vara ett ord, en doft eller något annat som kan vända den bästa dagen till det motsatta. Man har helt enkelt bra och dåliga dagar här i livet.

Vad är det då som gör att vissa dagar och bra och vissa sämre? Jag har tyvärr inget bra svar på det utan jag vet bara vad jag gör för skillnad när mina dagar är sådär.. Jag gör som Janne säger, jag gör mitt allra bästa. Vissa saker kan man inte påverka men man kan påverka hur man reagerar på det.

Jag har sedan två år tillbaka jobbat med en mental coach som heter Tomas Enhager och han har lärt mig några olika verktyg som jag använder när jag kommer in i dåliga tankar eller bara har en dålig dag. Den första är att jag är väldigt medveten om att känslor skapar man själv och på samma sätt som man skapar dem kan man även ta bort dem. Det andra verktyget är en metod som både Tomas och hans bror Kjell pratar om. My business, your business och gods business. My business är det du själv kan påverka, dvs hur du tänker, vad du gör och det som händer inom dig. Your business handlar om vad andra gör vilket du inte kan påverka. Gods business handlar om sånt som ingen kan påverka som tex väder och vind. Enkelt sagt handlar det om att du ska påverka dig själv och inte bry sig om annat.

När jag började jobba med Tomas trodde jag att vi skulle prata om golf och bara golf. Så blev det inte. Det var till och med ganska lite snack om golf utan det blev mer prat om livet i helhet. Det var då jag förstod att dem hänger ihop mer än vad jag trott. Då förstod jag att jag måste bli väldigt stark mentalt eftersom att alla jag möter och kommer att möta på tävlingar är väldigt bra på att spela golf. Om jag då vet att jag kan kontrollera mina tankar och bara fokusera på det jag gör lite bättre än alla andra så kommer jag ha stor fördel. Varför legenden Tiger Woods var bäst var inte för att han slog bollen bättre, puttade bättre eller gjorde något bättre än någon annan utan han var bäst mentalt. När Tiger gick igenom sin tuffa tid var han inte lika stabil i huvudet utanför banan vilket speglade sig på golfen väldigt mycket.

Vad jag vill ha sagt är att jag jobbar väldigt hårt på att vara bäst av alla på det som händer i huvudet. Att kunna vara starkast när det gäller och ha full kontroll på mig själv när andra tappar det.

Jag har dock ett vinnande koncept. Gör ditt allra bästa hela tiden och kontrollera det du kan. Resten får man bara låta ske. Detta gäller både inom golf och livet.

 

Comments are closed.